Saturday, January 15, 2011

luahanku ;(

Pg ni aku semangt nak g keje even hari sabtu,semalm aku cuti,malas nak g keje tp lain plak klw hari sabtu..hahaha..aku suka keje hari sabtu wlaupun tak dpt ot sb ari sabtu nilah aku leh fokus buat keje aku sendiri,klw weekdays,nak buat keje sndiri tu aku rasa hanya 50% je sb ada je org interup keje aku...kejap2 org kt lab panggil,hplc rosak,pressure low lah....tak pun 'liyana, data missing','akak,nape data missing nie....'...huh...hangin je aku dengar...haihhhh...nak buat camne,bendalah tue da ada dlm jd aku...aku kena settle gak...kdg2 sehari nak troubleshoot bendalah2 tue...da la aku baru je blajar pasal hplc waters nie,sebelum ni aku guna agilent,expert gak la klw agilent tu...tambah2 klw integrate data guna chem station,aku memang expert la klw chemstation,nak tipu result tue memang lg expert guna chemstation...tp kt pharmaniaga nie gune 'empower'...aku memang tak tahu langsung pasal empower nie...agak lain gak dr chemstation...

dulu b4 aku stat guna hplc yg agilent punya,aku akan baca manual chemstation...pape prob bley settle sendiri tp skrang,aku da blur sgt2 ngn empower nie...tu tak masuk lg klw buat mv guna hplc method...klw dulu aku buat mv,buat ikut syarat lepas limit yg biro tetapkan saje...tp skng, mv tersgt2 detail...aku konfius giler2....pening jerrrrr...

td aku masuk lab bersemangat nak integrate data, da integate data utk linearity,tengok2 result....lc calibration plak tak linear...hampeh dan hampa giler2...trus aku down,aku cuba integrate lg...arghhhhh...tak dpt gak...ok fine...aku trus integrate utk specificity lak....dkt 2 jam inetgrate...ok la...result ok... pastu aku check balik parameter mana lak yg aku tak buat lg...fine,lod and loq blom buat lg....degradation sudy n stability pun tak buat lg...ok degradation n stability aku da faham teori n testing...boleh proceed la monday nie...

yg aku tensen lod n loq...sampai skng aku tak faham mcmna nak buat...klw dulu guna chemstation,key in jer nilai linearity tu,pastu akn kuar result utk lod n loq skali ngn t study pun chestation akan bg....

aku da pressure tengok lod n loq...aku masuk lab balik and settle calibration fume hood dulu...da habis aku trus angkat beg..blah...aku trus jd down sb aku tak dpt camna nak buat lod n loq n integrate utk linearity...tensen jer...aku tak leh pressure skng nie sb penah skali aku tensen sb keje dah bersin tahap cronik,selsema lg n doctor check pressure aku 180 over berapa tah....gile babas tinggi,skit lg je nak kena strok...doctor pesan suh rehat cukup2,jgn too pressure...whatever happen,dont too much pressure...haihhhhh....alhamdulillah Allah selamatkan aku,aku rasa klw da ajal aku,ondaway nak g klinik tu da mcm2 jd kat aku....terima kasih Ya Allah bg aku bernafas d muka bumi Mu lg....

banyak benda baru aku kena belajar...belajar sendiri tanpa guru yg betul..aku da muak belajar tanpa guru nie...da fed up sgt2 da sb masa first keje dulu pun aku da strugle giler2 sb nak dpt acredated utk food testing...kena buat mv n berguru dgn buku jer...cif chemist kt situ pun bukannya tlg sgt pun..ngajar benda tah pape...salah skit jer trus melenting..nyampah nengok kakak tue..

skarang aku kena kuat utk masa depan aku...apa yg aku tak faham aku stil boleh tanya kak nora lg even senior prc pun boleh tlg aku...bab2 menanya pasal keje yg aku betul2 tak tahu nie memang aku tak tahu malu...lantak la org nak ckp 'ko ni,ade je benda nak tanya aku' apa aku pedulu,aku tak tahu,aku tanya lah...tak payah la nak kedekut ilmu ngn sapa2 pun...aku sanggup tebalkan muka g tanya senior kt prc tue...da banyk prob yg aku tak leh handle,cina tu yg tolong aku...thanx so much la sb dia sudi tolong aku...ngehehehe

aku harap sgt2 yg tahun nie aku dapt buat keje aku dgn d best mungkin...pas aku da expert aku chow...cari keje lain la...hahahahah


-Liyana Gani-
16-jan-2011,12.38 am

No comments:

chumel

chumel