Wednesday, January 5, 2011

HuaItI LiYaNa!!!!

few weeks ago,aku memang down...down giler2 sb keje ngn org...psl keje aku suka klw aku bz sb sebabnya aku tak nak fikir or serabutkan otak aku fikir pasal 'orang'...aku lebey suka membzkan diri dgn keje  n spend time utk diri aku sndiri n famly aku escp klw ngn hafiz yusuf...rindu sgt2 kt hafiz yusuf...huhuhu


tanggungjawab keje skng makin tinggi,sejak x-colleague aku resign, banyk bnda nak kena handle n bnyk pendng report yg aku kena retrive balik raw data n review balik...tensen tp aku suka sb bnyk benda baru aku leh blajar...

"Each day learn something new,and just as important,relearn something old~Robert Brault"


Setiap hari aku bljar benda baru...even dlm frndship pun aku bljar benda baru.... 


Friendship is the hardest thing in the world to explain. It's not something you learn in school. But if you haven't learned the meaning of friendship, you really haven't learned anything.


need to be carefull in frndship....once aku da terluka,susah aku nak recover balik..aku boley maafkan apa yg org buat kt aku tp nak accept tht person balik,myb not....even aku ingt apa kebaikan yg dia da buat kt aku,aku bley terima dia biasa2 jer...nak lebey2 or mesra2...bullshit lah ;(


aku cuba recover balik bila aku da down tue,nasihat kwn aku esp 'poyak' bnyk bg nasihat kt aku...aku pun ada gak praktik beberapa benda...hahahaha..nie aku nak share beberapa tips utk bangun balik bila dah jatuh...esp bila dah rasa give up n rasa sgt2 saket hati



TIPS BINA SEMANGAT DIRI


1) Jangan sesekali memandang rendah pada diri sendiri. Setiap org dilahirkan di dunia ini mempunyai kelebihan msg2...cuma terpulang kpd individu itu sndiri utk mencari kelebihan diri sndiri...banyak cara boley dilakukan utk mencari kelebihan diri sendiri...explore sendirilah ;)

2) Tingkatkan pencapaian diri. Kadang-kala kita sendiri tidak pasti sama ada diri kita berkualiti atau sebaliknya...apa yang kita lakukan seharian langsung tidak memberikan sebarang faedah. Salah satu cara mudah untuk mengelakkan keadaan ini terus berlaku adalah dengan mencatat apa saja aktiviti ke dalam buku kecil atau diari. Setiap malam sebelum tidur, senaraikan perkara baik yang dilakukan pada hari tersebut...mungkin akan rasa terperanjat bila mendapati banyak perkara menarik dan berfaedah yang telah dilakukan sepanjang hari tersebut.

3) Beri hadiah untuk diri sendiri..hahaha...yg ni aku suka, sb aku slalu praktiskan kat diri aku...tidak ramai orang yang terfikir untuk melakukannya sekiranya anda berjaya melakukan sesuatu perkara yang mengembirakan..ucapkan tahniah kepada diri sendiri dan berikan hadiah tertentu yang anda gemari. Sebenarnya ia dapat membantu meningkatkan lagi kenyakinan diri seseorang dan anda pasti akan lebih menghargai diri anda sendiri selepas ini.

4) Jaga diri sendiri... dan pastikan pemakanan sihat dan seimbang serta melakukan senaman. Apabila diri lebih sihat pastinya akan memberikan kuasa tambahan serta menambahkan rasa yakin diri.. juga akan merasa lebih gembira. Percayalah!

5)  
Sentiasa memaafkan orng...sifat positif yg terdapat dalam diri manusia ialah pemaaf, lawan kepada sifat pemarah dan pendendam dan bukan mudah untuk menjadi seorang pemaaf..apa yg aku buat,aku cuba maafkan org dgn mengingat kembali apa kebaikan org tersebut pada aku...ingt kebaikan jer...keburukan org tue,tolak tepi lah...insyaAllah
Jika sifat memaafkan diamalkan, insyaallah, kita juga tidak akan menanggung kemarahan daripada orang lain..sesungguhnya Allah terlebih awal memberi keampunan dengan rahmat-Nya.

Ni jelah yg aku cuba amalkan...aku pun dlm proses membaiki diri sendiri n belajar dr kesilapan... ;)
So,skrang aku da ok sket kot...aku habiskan masa dgn keje dan baca buku or comic yg aku suka...buku Diary of Whimpykids adalah penawar waktu mlm2 aku slain tengk movie...thanx 2 Ms Yew sb dia yg rekemankan buku tue...banyk buku2 aku yg aku nak khatam balik baca... ;)

-Liyana Gani-

*rindu sgt2 kat hafiz yusuf...huhuhuh ;(



No comments:

chumel

chumel