Saturday, January 15, 2011

luahanku ;(

Pg ni aku semangt nak g keje even hari sabtu,semalm aku cuti,malas nak g keje tp lain plak klw hari sabtu..hahaha..aku suka keje hari sabtu wlaupun tak dpt ot sb ari sabtu nilah aku leh fokus buat keje aku sendiri,klw weekdays,nak buat keje sndiri tu aku rasa hanya 50% je sb ada je org interup keje aku...kejap2 org kt lab panggil,hplc rosak,pressure low lah....tak pun 'liyana, data missing','akak,nape data missing nie....'...huh...hangin je aku dengar...haihhhh...nak buat camne,bendalah tue da ada dlm jd aku...aku kena settle gak...kdg2 sehari nak troubleshoot bendalah2 tue...da la aku baru je blajar pasal hplc waters nie,sebelum ni aku guna agilent,expert gak la klw agilent tu...tambah2 klw integrate data guna chem station,aku memang expert la klw chemstation,nak tipu result tue memang lg expert guna chemstation...tp kt pharmaniaga nie gune 'empower'...aku memang tak tahu langsung pasal empower nie...agak lain gak dr chemstation...

dulu b4 aku stat guna hplc yg agilent punya,aku akan baca manual chemstation...pape prob bley settle sendiri tp skrang,aku da blur sgt2 ngn empower nie...tu tak masuk lg klw buat mv guna hplc method...klw dulu aku buat mv,buat ikut syarat lepas limit yg biro tetapkan saje...tp skng, mv tersgt2 detail...aku konfius giler2....pening jerrrrr...

td aku masuk lab bersemangat nak integrate data, da integate data utk linearity,tengok2 result....lc calibration plak tak linear...hampeh dan hampa giler2...trus aku down,aku cuba integrate lg...arghhhhh...tak dpt gak...ok fine...aku trus integrate utk specificity lak....dkt 2 jam inetgrate...ok la...result ok... pastu aku check balik parameter mana lak yg aku tak buat lg...fine,lod and loq blom buat lg....degradation sudy n stability pun tak buat lg...ok degradation n stability aku da faham teori n testing...boleh proceed la monday nie...

yg aku tensen lod n loq...sampai skng aku tak faham mcmna nak buat...klw dulu guna chemstation,key in jer nilai linearity tu,pastu akn kuar result utk lod n loq skali ngn t study pun chestation akan bg....

aku da pressure tengok lod n loq...aku masuk lab balik and settle calibration fume hood dulu...da habis aku trus angkat beg..blah...aku trus jd down sb aku tak dpt camna nak buat lod n loq n integrate utk linearity...tensen jer...aku tak leh pressure skng nie sb penah skali aku tensen sb keje dah bersin tahap cronik,selsema lg n doctor check pressure aku 180 over berapa tah....gile babas tinggi,skit lg je nak kena strok...doctor pesan suh rehat cukup2,jgn too pressure...whatever happen,dont too much pressure...haihhhhh....alhamdulillah Allah selamatkan aku,aku rasa klw da ajal aku,ondaway nak g klinik tu da mcm2 jd kat aku....terima kasih Ya Allah bg aku bernafas d muka bumi Mu lg....

banyak benda baru aku kena belajar...belajar sendiri tanpa guru yg betul..aku da muak belajar tanpa guru nie...da fed up sgt2 da sb masa first keje dulu pun aku da strugle giler2 sb nak dpt acredated utk food testing...kena buat mv n berguru dgn buku jer...cif chemist kt situ pun bukannya tlg sgt pun..ngajar benda tah pape...salah skit jer trus melenting..nyampah nengok kakak tue..

skarang aku kena kuat utk masa depan aku...apa yg aku tak faham aku stil boleh tanya kak nora lg even senior prc pun boleh tlg aku...bab2 menanya pasal keje yg aku betul2 tak tahu nie memang aku tak tahu malu...lantak la org nak ckp 'ko ni,ade je benda nak tanya aku' apa aku pedulu,aku tak tahu,aku tanya lah...tak payah la nak kedekut ilmu ngn sapa2 pun...aku sanggup tebalkan muka g tanya senior kt prc tue...da banyk prob yg aku tak leh handle,cina tu yg tolong aku...thanx so much la sb dia sudi tolong aku...ngehehehe

aku harap sgt2 yg tahun nie aku dapt buat keje aku dgn d best mungkin...pas aku da expert aku chow...cari keje lain la...hahahahah


-Liyana Gani-
16-jan-2011,12.38 am

Wednesday, January 5, 2011

dunia

aku suka lg bunkface yg baru nie bertajuk....jeng3...DUNIA

gelisah tak bermaya
manipulasi angkara kita
dan bencana yang melanda
generasiku menjadi mangsa

dan ini bukan lg
seperti yg kau impikan
percaya kata ku

aku bimbangkan dunia
tiada cahaya ku terima
aku tentang segalanya
moga kau akan turut serta
di dunia

kuasa sementara
komunikasi tiada makna
dan tindak balas ego yg kuterima
tiada perasaan kecewa


dan ini bukan lg
seperti yg kau impikan
percaya kata ku

aku bimbangkan dunia
tiada cahaya ku terima
aku tentang segalanya
moga kau akan turut serta
di dunia kita

-Liyana Gani-
05-Jan-11
11.28pm

HuaItI LiYaNa!!!!

few weeks ago,aku memang down...down giler2 sb keje ngn org...psl keje aku suka klw aku bz sb sebabnya aku tak nak fikir or serabutkan otak aku fikir pasal 'orang'...aku lebey suka membzkan diri dgn keje  n spend time utk diri aku sndiri n famly aku escp klw ngn hafiz yusuf...rindu sgt2 kt hafiz yusuf...huhuhu


tanggungjawab keje skng makin tinggi,sejak x-colleague aku resign, banyk bnda nak kena handle n bnyk pendng report yg aku kena retrive balik raw data n review balik...tensen tp aku suka sb bnyk benda baru aku leh blajar...

"Each day learn something new,and just as important,relearn something old~Robert Brault"


Setiap hari aku bljar benda baru...even dlm frndship pun aku bljar benda baru.... 


Friendship is the hardest thing in the world to explain. It's not something you learn in school. But if you haven't learned the meaning of friendship, you really haven't learned anything.


need to be carefull in frndship....once aku da terluka,susah aku nak recover balik..aku boley maafkan apa yg org buat kt aku tp nak accept tht person balik,myb not....even aku ingt apa kebaikan yg dia da buat kt aku,aku bley terima dia biasa2 jer...nak lebey2 or mesra2...bullshit lah ;(


aku cuba recover balik bila aku da down tue,nasihat kwn aku esp 'poyak' bnyk bg nasihat kt aku...aku pun ada gak praktik beberapa benda...hahahaha..nie aku nak share beberapa tips utk bangun balik bila dah jatuh...esp bila dah rasa give up n rasa sgt2 saket hati



TIPS BINA SEMANGAT DIRI


1) Jangan sesekali memandang rendah pada diri sendiri. Setiap org dilahirkan di dunia ini mempunyai kelebihan msg2...cuma terpulang kpd individu itu sndiri utk mencari kelebihan diri sndiri...banyak cara boley dilakukan utk mencari kelebihan diri sendiri...explore sendirilah ;)

2) Tingkatkan pencapaian diri. Kadang-kala kita sendiri tidak pasti sama ada diri kita berkualiti atau sebaliknya...apa yang kita lakukan seharian langsung tidak memberikan sebarang faedah. Salah satu cara mudah untuk mengelakkan keadaan ini terus berlaku adalah dengan mencatat apa saja aktiviti ke dalam buku kecil atau diari. Setiap malam sebelum tidur, senaraikan perkara baik yang dilakukan pada hari tersebut...mungkin akan rasa terperanjat bila mendapati banyak perkara menarik dan berfaedah yang telah dilakukan sepanjang hari tersebut.

3) Beri hadiah untuk diri sendiri..hahaha...yg ni aku suka, sb aku slalu praktiskan kat diri aku...tidak ramai orang yang terfikir untuk melakukannya sekiranya anda berjaya melakukan sesuatu perkara yang mengembirakan..ucapkan tahniah kepada diri sendiri dan berikan hadiah tertentu yang anda gemari. Sebenarnya ia dapat membantu meningkatkan lagi kenyakinan diri seseorang dan anda pasti akan lebih menghargai diri anda sendiri selepas ini.

4) Jaga diri sendiri... dan pastikan pemakanan sihat dan seimbang serta melakukan senaman. Apabila diri lebih sihat pastinya akan memberikan kuasa tambahan serta menambahkan rasa yakin diri.. juga akan merasa lebih gembira. Percayalah!

5)  
Sentiasa memaafkan orng...sifat positif yg terdapat dalam diri manusia ialah pemaaf, lawan kepada sifat pemarah dan pendendam dan bukan mudah untuk menjadi seorang pemaaf..apa yg aku buat,aku cuba maafkan org dgn mengingat kembali apa kebaikan org tersebut pada aku...ingt kebaikan jer...keburukan org tue,tolak tepi lah...insyaAllah
Jika sifat memaafkan diamalkan, insyaallah, kita juga tidak akan menanggung kemarahan daripada orang lain..sesungguhnya Allah terlebih awal memberi keampunan dengan rahmat-Nya.

Ni jelah yg aku cuba amalkan...aku pun dlm proses membaiki diri sendiri n belajar dr kesilapan... ;)
So,skrang aku da ok sket kot...aku habiskan masa dgn keje dan baca buku or comic yg aku suka...buku Diary of Whimpykids adalah penawar waktu mlm2 aku slain tengk movie...thanx 2 Ms Yew sb dia yg rekemankan buku tue...banyk buku2 aku yg aku nak khatam balik baca... ;)

-Liyana Gani-

*rindu sgt2 kat hafiz yusuf...huhuhuh ;(



chumel

chumel