Thursday, December 23, 2010

malay vs chinese

Pejam celik,pejam celik da setangah tahun aku stay keje kt selangor nie...b4 nie 3 hari je aku keje kt damansara pastu lari balik keje kt Clini-Foods....really2 miss CF colleagues...ms lim,ms yew, ms lai, ms moy,kak mas,kak kiah,husna,ms yeoh,mak ndak,mak su,mr tang yg banyk cakap...Ya Allah,rindu giler aku kt dorng semua...aku rindu ms susah senang kt CF dulu...saat pindah dr perai ke sg bakap...geng2 nilah yg angkat barang ke sg bakap,arrange lab ikut taste ktorg,pasang hplc,uv sndiri,pilih sendiri nak letak barang yg dbawah jgaan ktorng kt mana, ikut selera msg2, pilih port utk lepak kt opis...best sgt2...lab tu da mcm umah aku...segala makanan ada kt situ...

Pg2 brekfast kt lab, pastu pukul 10 buat rehat sendiri...pukul 12.30 boley je mkn roti..p tempt kak kiah ngn kak mas gosip2 pastu tido, then pukul 4 makan roti lg...bahagia hidup aku masa tue...asyik mkn jer...

Sepanjg aku keje kt comp skng nie,bnyk perbezaan antara comp besar n comp kecik...klw dulu,hplc ke uv ke apa2 je instrument yg rosak,ktorg akn try repair dulu...last choise br pangei enginer dtg....klw troubleshotng hplc agilent dulu,ms lim ngn aku dikategorikan 'expert' la sb ktorg 'senior' dlm hplc...junior2 chemist nie klw bg rosak  hplc memang ktorg direct to QA Manager la...tak de tolong2 da...biar QA Manager sndiri yg ajar dorng...hahaha

kitorg bynk saving compare nak membazir ngn troubleshotng instrumnt jer...klw nak beli chemical pun,puas gak nak deal mintak diskaun ngn supplier...
nak buang waste kt belakng kilang pun kena usha dulu kete bos ada ke tak...klw dia dtg tak leh la buang waste...mcm2 kenangn dulu...aku suka sgt2...

sekarang,keje ngn melayu,banyk diskriminasi...mcm2 ragam perangai bos...banyk pilih kasih...perasaan hasad dengki sgt2 tinggi...masing2 berlawan nak capai kpi...klw kpi tak capai,incremnt sikit la...sb nak capai kpi la,semua main lepas tangn,asalkan keje yg sebetulnya setel...aku sgt2 tak suka stail mcm nie n aku tak suka kpi...bg aku kpi nie seolah2 bos duk saja...bos tak tengok peformance staf dia secara direct...hanya base kt report n pandai putar belit jelah...nyampah aku stail cm nie...pastu kena pandai takel bos utk dpt markah tinggi...damn kpi...aku sgt2 tak suka kt org yg suka kipas bos sampai sanggup tikam kwn dr belakang....bull shit to that people n please go 2 hell lah...

satu lg yg aku tak suka bab pretending....masing2 pretend being a good worker....depan bos baik jer...aduhhhh...tak tahan aku...

currently plak aku sgt2 terasa ngn sumone said pasal aku main2 ngn keje n people..shit!! aku memang suka main2 sb aku tak suka terlalu serius sgt klw buat keje...even ms kt CF dulu,klw diskus pasal keje ngn ms lai or ms lim or ms yew,aku stil akn joking ngn dorng...dorng pun da tahu perangi aku mcmmana escp ms lim...klw ngn junior2 chemist,aku ngn ms lim memang serius giler...no laughing just fake smile..bias giler aku kt bdk2 baru masuk nie (ada sebab la nape aku mcm tue)

aku cuba jd serius,tp bila masuk lab...seriously aku tak leh serius,ada je nak gelak sampai org kt lab ckp klw hplc rosak mcmmna aku nak marah org...sblm aku marah org,aku gelak dulu,pastu marah org sambel gelak...gilo ka...ada ke org buat mcm tue...hahahaha..lawak la...seriously,aku sgt terasa ngn org itu..n aku pun br tahu sumthng about tht person n biarlah dorng ngn kehidupan dorng....hide as long as u can hide...even aku rasa sakit hati sgt sb buat aku mcm nie...learn frm mistake n pengalaman mengajar erti kehidupan...

aku tawakal dan berdoa jer...biarla Allah yg balas...sapa aku nak hukum dorng...Allah lebey berhak,Dia yg Maha Mengetahui...

-Liyana Gani-
23/12/210
11.29 pm

Sunday, December 5, 2010

New song

Best dengar lagu nie...syahdu jer...

penghijrahan amer munawer dr kump ruffedge ke solo nasyid...penghijrahan yg sgt besar tue...tahniah utk amer munawer yusoff ;)

Seluruh Mahabbah

chumel

chumel