Wednesday, March 17, 2010

khas utk org2 melayu...renungan utk diri sendiri

Melayu jangan terus layu…Kenapa Melayu Tak Segar?
sebab melayu tak suka berfikir.
malas nak guna otak kanan dan kiri
suka tengok cerita hantukekasihku seru,tower 13,jangan tegur lagi (kekasih ku seru tu faveret aku...heheheh)
menjadi kegemaran waktu maghrib dah tunggu depan tv
melayu rajin bergosip sana sini
kutuk orang ni kutuk orang sana
bukan nak nasihat tapi mengata
tambah2 dosa dan buat dosa kering (akan aku cuba hindarkan...ganbatte kudasai :)
melayu suka hiburan
ada af ada malaysian idol
terlebih kuantiti artis melayu
qari dan qariah susah nak jumpa
topup rm60 nak sms undi mila
tabung anak2 yatim dan tabung masjid taknak plak topup
not seringgit pun dah ketar tangan
sibuk cerita artis kawin datuk
apa kena mengena dengan korang?tak payah nak serabut kepala
dikatakan miskin marah plak
padahal pakai tak cukup kain
dedah sana ketat sini nampak tahi lalat kat dadabody pun apa kurangya
kadang2 mengalahkan j.lo
dikatakan berasal dari timur
penuh adab,sopan-santun dan lemah-lembut
merdeka sudah 52 tahunkenyataannya masih lagi terjajah
betul melayu mudah lupa?
melayu suka enjoy2“asalkan bahagia,ada fulus”
saudara kat palestin tak pernah hirau
hari ni makan kfc, esok Mc d
saudara kat Palestin 3 hari tak makan
best dapat tidur lena ada air-cond
saudara kat Palestin tak dapat tidur kerana ketakutan
anak Melayu main game counter strike
anak Palestin main baling2 batu
melayu sanggup mati anak
asalkan adat terjaga
padahal ada adat yg bertentangan agama
tak senang hati jumpa bomoh
minta pelaris nak majusantau saudara sendiri cucuk kat hidung cucuk kat pipi macam2 ilmulast2 bomoh yang kaya, diri yang merana
suka berlagak dan bermegah nak jadi datin nak jadi dato
happy go lucky anak jadi artis
sampai jiran sebelah pun dah tak kenal apa faedahnya?dapat dosa lagi ada la happy anak dapat 21A spm xpa la jugak
melayu memang terer merokok no1 merempit no2 no3 meragut membuang masa menjadi hobi suka releks2 bangun tidur pukul 11pagi sambil mengeliat dan menguap “hmm..malasnya hari ni”
baiknya hati melayu berikan peluang pekerjaan kpd org luar kenapa tak mahu bekerja?tunggu emas jatuh dari langit?
melayu memang kuat dan berani ada gengster badan besar bermegah ada geng ramai“kalau berani kacau la line kami”padahal satu agama,satu bangsa dan 1malaysiakenapa boleh jadi lawan?kan lebih baik teman tapi mesra rakyat
ramai juga kat disko release tension katanya tu cara terbaik nak lupakan masalah keluarga,kewangan dan masalah kat pejabat ramai jugak kat lorong haji taib
kesian haji taib nama dia jugak yg busuk
umur 15tahun dah syok2 bercinta
pmr pun belum ambik lagi pegang tangan perkara biasa tak tahu malu mungkin kot?ramai melayu malam 14februari,malam merdeka dan malam tahun baruhasilnya boleh tengok 9 bulan kemudian masa tu nangis tak cukup tisu
makayah tak cukup kain tutup mukaada gak 2bulan tak keluar rumahlain yang diharap lain yang dapat tak sejuk perut ibu mengandung tapi bukan salah ibu megandung
dimana melayu pada hari Jumaat pukul 1.20pm
ada di rumah mimpi jadi kaya ada di pejabat kerana letih ada di shopping kompleks jalan2pun ada enak menjamu selera di restoran mamak seksyen 16
bukan mimpi tapi kenyataan solat jemaah di surau pusat serenti makin bertambah jemaahnya solat jemaah di masjid dua saf pun tak sampai
politik melayu ada kat mana2pejabat,rumah, atas jalan raya dan kat toilet apa kurangnyalepas tu mula la game hina-menghina, maki-memaki, tipu-menipumemang betul lidah tak bertulangjangan salahkan lidah
Nak Salah Siapa Melayu terus layu?Ibubapa,cikgu2, ketua kampung atau perdana menteri?ataupun polis diraja malaysia dan tok kadi?tepuk dada tanya imanbila nak insaf?bila nak sedar?bila nak taubat?jangan tunggu Malaysia turun salji jangan tunggu selat melaka terbelah dua
Bagaimana Melayu nak segar?
al-Quran dan as-sunnah menjadi pegangan ikutilah akhlak Rasulullah S

renung-renungkan dan selamat beramal... (utk diri aku jgk...hehehhe)

chumel

chumel