Thursday, December 23, 2010

malay vs chinese

Pejam celik,pejam celik da setangah tahun aku stay keje kt selangor nie...b4 nie 3 hari je aku keje kt damansara pastu lari balik keje kt Clini-Foods....really2 miss CF colleagues...ms lim,ms yew, ms lai, ms moy,kak mas,kak kiah,husna,ms yeoh,mak ndak,mak su,mr tang yg banyk cakap...Ya Allah,rindu giler aku kt dorng semua...aku rindu ms susah senang kt CF dulu...saat pindah dr perai ke sg bakap...geng2 nilah yg angkat barang ke sg bakap,arrange lab ikut taste ktorg,pasang hplc,uv sndiri,pilih sendiri nak letak barang yg dbawah jgaan ktorng kt mana, ikut selera msg2, pilih port utk lepak kt opis...best sgt2...lab tu da mcm umah aku...segala makanan ada kt situ...

Pg2 brekfast kt lab, pastu pukul 10 buat rehat sendiri...pukul 12.30 boley je mkn roti..p tempt kak kiah ngn kak mas gosip2 pastu tido, then pukul 4 makan roti lg...bahagia hidup aku masa tue...asyik mkn jer...

Sepanjg aku keje kt comp skng nie,bnyk perbezaan antara comp besar n comp kecik...klw dulu,hplc ke uv ke apa2 je instrument yg rosak,ktorg akn try repair dulu...last choise br pangei enginer dtg....klw troubleshotng hplc agilent dulu,ms lim ngn aku dikategorikan 'expert' la sb ktorg 'senior' dlm hplc...junior2 chemist nie klw bg rosak  hplc memang ktorg direct to QA Manager la...tak de tolong2 da...biar QA Manager sndiri yg ajar dorng...hahaha

kitorg bynk saving compare nak membazir ngn troubleshotng instrumnt jer...klw nak beli chemical pun,puas gak nak deal mintak diskaun ngn supplier...
nak buang waste kt belakng kilang pun kena usha dulu kete bos ada ke tak...klw dia dtg tak leh la buang waste...mcm2 kenangn dulu...aku suka sgt2...

sekarang,keje ngn melayu,banyk diskriminasi...mcm2 ragam perangai bos...banyk pilih kasih...perasaan hasad dengki sgt2 tinggi...masing2 berlawan nak capai kpi...klw kpi tak capai,incremnt sikit la...sb nak capai kpi la,semua main lepas tangn,asalkan keje yg sebetulnya setel...aku sgt2 tak suka stail mcm nie n aku tak suka kpi...bg aku kpi nie seolah2 bos duk saja...bos tak tengok peformance staf dia secara direct...hanya base kt report n pandai putar belit jelah...nyampah aku stail cm nie...pastu kena pandai takel bos utk dpt markah tinggi...damn kpi...aku sgt2 tak suka kt org yg suka kipas bos sampai sanggup tikam kwn dr belakang....bull shit to that people n please go 2 hell lah...

satu lg yg aku tak suka bab pretending....masing2 pretend being a good worker....depan bos baik jer...aduhhhh...tak tahan aku...

currently plak aku sgt2 terasa ngn sumone said pasal aku main2 ngn keje n people..shit!! aku memang suka main2 sb aku tak suka terlalu serius sgt klw buat keje...even ms kt CF dulu,klw diskus pasal keje ngn ms lai or ms lim or ms yew,aku stil akn joking ngn dorng...dorng pun da tahu perangi aku mcmmana escp ms lim...klw ngn junior2 chemist,aku ngn ms lim memang serius giler...no laughing just fake smile..bias giler aku kt bdk2 baru masuk nie (ada sebab la nape aku mcm tue)

aku cuba jd serius,tp bila masuk lab...seriously aku tak leh serius,ada je nak gelak sampai org kt lab ckp klw hplc rosak mcmmna aku nak marah org...sblm aku marah org,aku gelak dulu,pastu marah org sambel gelak...gilo ka...ada ke org buat mcm tue...hahahaha..lawak la...seriously,aku sgt terasa ngn org itu..n aku pun br tahu sumthng about tht person n biarlah dorng ngn kehidupan dorng....hide as long as u can hide...even aku rasa sakit hati sgt sb buat aku mcm nie...learn frm mistake n pengalaman mengajar erti kehidupan...

aku tawakal dan berdoa jer...biarla Allah yg balas...sapa aku nak hukum dorng...Allah lebey berhak,Dia yg Maha Mengetahui...

-Liyana Gani-
23/12/210
11.29 pm

Sunday, December 5, 2010

New song

Best dengar lagu nie...syahdu jer...

penghijrahan amer munawer dr kump ruffedge ke solo nasyid...penghijrahan yg sgt besar tue...tahniah utk amer munawer yusoff ;)

Seluruh Mahabbah

Friday, October 22, 2010

LaWaK jEnaKa

kereta vs ayang
dear abang,
ayang nak mintak kebenaran abang untuk bawa anak-anak balik ke
kampung. abang tak perlu hantar ayang sebab ayang mampu untuk bawa
anak-anak ke kampung musim cuti sekolah ni dengan bas.. abang jaga lah
diri abang dan kereta abang baik-baik… cuma ada perkara yang ingin
ayang luahkan disini…
kereta baru abang tu mahal.. harga mencecah 100k barangkali..
sebab tu abang sayangkan kereta abang lebih dari ayang..
sampaikan abang dah terlena dalam kereta abang tu sejak abang beli 3
bulan yang lalu dah masuk 3 malam…
abang sayangkan kereta abang lebih dari ayang, nak tau ngape?
harga kereta abang tu lebih mahal dari wang hantaran yang ayah ayang
letakan masa kita kahwin dulu.. cuba hantaran ayang lebih mahal dari
harga kereta abang?
tiap-tiap pagi abang mesti gosok kereta abang, nak nampak
berkilat..tapi ayang nak dapat kiss g.morning pun susah
sejak beli kereta tu, sebulan sekali macam-macam aksesori abang beli
kat kereta, ayang nak dapat hadiah besday setahun sekali pun susah..
kereta sebulan sekali abang servis, abang kata kena jaga
maintainance..ayang nak dapat pi salon setahun sekali pun susah..
kereta abang make up lawa-lawa…. tapi kalau ayang make up lawa-lawa
abang kata ayang tak sedar diri
kereta abang bagi makan minyak mahal-mahal cecah 100 setin pun ada,
ayang nak makan pizza sekeping jer masa mengidam anak kedua kita abang
kata ayang mengada-ngada
kereta abang kalau anak-anak sentuh sikit bodynya abang marah anak
macam nak makan, ayang jatuh longkang besar boleh abang gelak
paling menyedihkan.. ayang tanya ngape tidur dalam kereta? abang jawab
takut orang curi kereta abang.. kalau ayang kena curi??
ayang nak balik kampung dulu.. anak-anak nak jumpa atuk dengan nenek
depa.. tak nak naik kereta abang takut calar.. ayang calar takpe..
jaga diri elok-elok, sarapan ayang dah sediakan. ayang pi tak lama
sekolah bukak ayang balik lah dengan anak-anak.. pesanan ayang..
ABANG SURUHLAH KERETA ABANG TU MASAKKAN MAKAN KESUKAAN ABANG
ABANG SURUHLAH KERETA ABANG TU BASUHKAN PAKAIAN ABANG
ABANG SURUHLAH KERETA ABANG TU GOSOKAN KEMEJA ABANG
ABANG SURUHLAH KERETA ABANG TU SIAPKAN AIR MANDI ABANG
ABANG SURUHLAH KERETA ABANG TU KEMASKAN RUMAH ABANG
ABANG SURUHLAH KERETA ABANG TU URUT-URUT BADAN ABANG
ABANG SURUHLAH KERETA ABANG TU TEMANKAN ABANG TIDUR
love,
ayang

sambungan kereta vs ayang

Dear Ayang,
bukanlah abang sayang keta tu lebih dr ayang.. tapi ayang kene faham
keta tu keta bos abang nnti kalau ilang sapa nak ganti.. ayang abang suruh
keja ayang xnak, ayang kata nak dok umah jaga anak,nak siap kan sarapan
nak
kemas umah tapi ayang tiap2 hari bgn tido kul 12.. macam mana nak wat keja
umah..cuba lah ayang pk mana x abang tido dalam keta.. abang balik keja
lambat skit ayang dah kunci pintu..bukan nye abang gi foya2 kan abang
gi keja…lagi satu pasal piza yang ayang ngidam tu.. ayang nak piza yg di
oder dr jepun.. mana lah abang ada duit nak oder.. abang nak bg apam balik
yg jual kat depan ofis abang ni ayang xnak, ayang nak jugak piza dr
jepun..
nasib baik abang x belikan kalau x anak kedua kita tu mesti muka cam
doremon..ish xnak laa abang.. pasal hadiah kan abang dah belikan tapi
abang sembunyi kan kat dapur.. ayang yang tersalah buang ingatkan sampah..
tu
lah abang suruh kemas umah tu ayang kata umah kita dah bersih tapi hadiah
dgn sampah pun dah jadi serupa jek..hadiah tu mahal tau abang beli untuk
ayang..
sebenarnye abang sayang ayang lebih dr keta tu wlau pun hantaran masa
kita kawin cuma rm80k..ayang x tau bpe kali abang turun naik bank nak wat
loan rm80k..tapi demi ayang abang wat jugak..
sbb masa tu ayang kalau mekup mmg sebijik maya karin.. tapi sejak ayang
wat rebonding 3 tahun lepas stp kali ayang mekup abang terbayang lak muka
pontianak dlm citer phsm…. bukan ayang x cantik tapi kening ayang tu gi
cukur wat per.. wlau pun abang selalu cukur janggut abang tapi ayang
xyah laa nak cukur kening ayang tu…pasal morning kis tu, ayang bgn pun
dah
tghri nak morning kis cam mana.. dah laa ayang.. abang malas nak
citer..
tapi abang nak bg tau jgk kat sini ayang tetap no 1 dlm hati abang..
nanti kalau naik bas tu bebaik.. ayang nak balik kpg abang izinkan cuma
jgn
lupa kim salam kat mak ayah kat sana.. kalau ada gulai tempoyak ke nnti
jgn
lupa bwk balik skit.. kalau ada lembu terlepas ke ayang xyah laa susah2 gi
kejar lembu tu… biar jek.. nnti abang balik kpg abang kejar kan..bukan
apa
takut lembu tu tanduk ayang nnti bukan stakat calar jek silap2 leh masuk
hspital..
abang kene tanduk xpe.. jaga anak2 baik2 jgn bagi diorang main kat
sungai musim2 banjir ni.. nak dpt anak bukan senang takut nnti ayang
ngidam
lagi piza jepun lak lagi haru.. baik jaga jek yg dah ada tu..ayang pun
jaga
diri baik2.. jgn sampai jatuh longkang lagi.. hehe.. abang mmg xnak ketawa
masa tu tapi nak wat cam mana ayang jatuh kepala dulu yang masuk
longkang..dah laa rambut ayang masa tu baru lepas rebonding.. mmg abang
kesian tapi
muka ayang lepas jatuh longkang tu xleh abang nak bayang kan cam
mana….tgk
laa sendiri gambar tu….
ok lah ayang.. nnti lepas cuti skolah kita jumpa lagi eah.. bye ayang
love,
abang

Thursday, October 21, 2010

It TaKEs 2 tO TaNgO


Bendalah nie jd kt aku masa aku matrix....first time aku jejak kaki kt kem kijang thn 2001,aku sorng2 jer sb aku sorang je pompuan dr sek aku yg dpt masuk matrix kelantan (bangge arr kejap..hahah )bdk laki yg dapt matrix dorng letak kt matrix langkawi,aku sorng jer yg tercampak ke kelantan...geram gak sb jauh dr famly....tp ptg tue aku terjumpa ngn kwn kelas tuisyen aku ms spm dulu,naseb baek ayah aku hantr tuisyn luar,dpt gak aku kenl ngn budak2 dr sek lain walanpun aku duk asrama,warden aku tak bg bdak2 hostel belajar tuisyen luar sb kitog da ada tuisyen n study group sndiri,tp aku degil,nak gak tuisyen luar sb parent aku da stat hantar aku g tuisyen luar masa aku darjah 4 lg. kes kena denda ke ketuk tangn ngn marker oleh sir aku da biasa tp cikgu2 nie lah yg buat aku berjaya *berjaya ke..hahah* .here im...hahha


balik masa matrix dulu,mmg aku sorng2,kt sanalah aku kenal ngn roomate aku dayah,rohed,syasya n bailah...pastu bertambah kembng lg,geng2 kelas aku H1B (aku amik bio) ngn geng2 takwa n iman n syukor..best sgt2 masa matrix...rasa setahun tue tak puas utk kitorng nak stay sana...huhuhu


masa 1st sem,aku berkenan ngn mamt kelas aku,aku suka jer....sb masa tue aku kapel ngn org lain,org jauh,susah nak jumpa,kol ngn sms jelah,tp ms tue kol ngn sms mahal,soo...aku kira apa sb mak aku yg bayar bil aku...hehehe...teruk tak aku ;p...bila mak aku tengok bil yg hamper mencecah 0.2k,so aku terpaksa lah cut smsing n koling2....si polan nie pula da keje tp keje biasa je sb ms tue susah nak dpt keje...dia pulak berulng dr sabak bernam ke kl....banyak expenses gak...aku pun memahamilah...cinta monyet lgkan...klw kol pun pakai public jer...huhuhu....


so,makin lama hubungn ktorg renggng la...nak jumpa,masak la...masng2 jauh...huhuhu..tp stil berhubung lg....kurngla halwa telinga yg menyanyi utk aku(mamt nie suara dia sedap,pandai main alat musik...nie org yg 1st buat lagu utk aku,siap ada nama aku lg tue..huhu),dengar masalah aku,pujuk aku bila aku seday...huhuhu...tp dlm masa yg sama aku da suka kt mamt sekelas aku nie....aku rasa mcm dia pun suka kt aku jgk sb kdg2 aku perasan dia pandng aku...tak tau la betul ke tak...perasan je aku nie...hahahha...dgn kehadiran perasaan tue makanya aku semakin bersemngt utk g kelas,tak penah ponteng masa matrix dulu..hahah


prep malam2 pun aku tak miss...pendek kata stat aku da jatuh cinta ngn mamat tue,semangt aku nak g kelas n belajr pun tinggi...hahhaha...baguskan aku nie....


aku pendam perasaan aku nie sampai aku masuk sem 2..sb ramai org berminat ngn mamat nie...maklumlah kategori budak pandai gak...heheheh...


sem satu,pointer aku pun boley tahan gak....3 lbey tue...semuanya gara2 penangn mamt tue....masuk sem dua pun,ktorg satu kelas gak,apa lg,semamngt aku makin membuak2 la....study,kelas,assgment,present assgmnt....semua bersemngt aku buat sb ada mamat tue...hahhaha...tak tau la mamat tue ada perasaan kt aku ke tak...ngeheheh


da nak hbs sem 2,tu ktorng ada buat perkelahan d pantai apa tah..aku da lupa,tp di kelantan gak la...hahhaha...so masa tue,aku tak berani lg nak luah perasaan kt dia,aku pendam je....banyak gak gosip yg mengaitkan mamt tue ngn bdk2 pompuan yg cantik n fames la...huhuhu


da hbs sem even hari yg last pun aku stil tunggu klw2 mamt tue muncul utk meluah perasaan kt aku...tp tak muncul2 gak...aku fed up...ngn mamt kl tue da jrng berhubung...asyik bz ngn keje dia je...balik keje je trus tido,weekend spend time ngn fmly dia...aku dasingkan...huhuhu


bila da hbs matrix,perasaan aku kt budak satu kelas aku tue stil menebal lg...sb mamt nielah pointer aku masa matrix agak menggembirakan jgk...hingga aku dpt masuk USM course yg aku suka plak tue...course kimia...aku minat kimia nie pun masa matrix jgk,lect yg mengajar aku tue pandai menyampaikan subjek tue...tue yg aku suka dtambah plak ngn mamt tu...lg la aku suka...hahha


masa kat USM dulu,aku ingt nak tukar U sb mamt yg aku suka nie dpt U lain...so sem 1 aku kt USM aku down,pointer aku teruuk...smpai la abg si mamat kl dpt tau yg pointer aku teruk,mcmmana dia tau pun tak tau la aku....abg mamat kl nielah yg bg semangt balik (dia ingt aku merudum sb adik dia...huhuhu)tiap2 mlm aku kena ceramah...mak ngn ayah aku pun tak bg ceramah mcm tue kat aku...huhuhu...soooo....masa kt USM,aku terpaksa melupakan mamt yg satu kelas ngn aku dulu....aku belajar utk bangun balik...sampaila saat2 akhir aku berjaya jgk dpt pointer yg agak ok even da tak secantik pointer matrx dulu...huhuhu...kat USM jgk la aku break off ngn mamat kl tue...kami bw haluan msg2...skng mamat tue pun da beranak pinak da...tinggal la aku sorng2... :P


so,moralnya,bertepuk sebelah tangn nie tak kan berbunyi...tp kdg2 bertepuk sebelah tangn boley memberi semangt kpd org lain...hehehehe...mcm aku...hahhaha...sampai sekarang aku tak berani nak luah perasaan kt sapa2...aku takut nak main cinta lg...aku takut penyudahnya...patah...sb aku penah kecewa ngn cinta monyet dooluuu...huhuhu


itu semua kenangn aku....best klw dingtkan balik kenangn dulu,sesorg yg memberi aku semngt utk belajar,aku belajar indipendentmjauh dr famly,belajar cr kwn baru...best sgt2 pengalaman tye...hahaha...aku rasa dlm geng2 aku,elya,nadilah,kown,musyid,dyah dan beberapa org lg tak tau yg aku ada hati kt mamat sekelas aku...pandai aku sembunyikan perasaan aku...hahah...ms sekolah dulu pun,aku sorng mamat nak kwn lbey rapat ngn aku,kwn sekelas jgk,tp aku buat dek je sb nak belajar dulu,aim aku ms tu nak masuk mtrix jer...tak nak masuk tngk 6...so,ms matrx br aku kapel ngn org lain...hahhaha..
Sekarang,soal jodoh,ajal dan maut,aku serah pd Allah saja....semoga aku bertemu jodoh dgn org yg boley membimbing aku ke jln-Mu dan dpt membahagiakan aku...AMIN



-liyanaGani-

11.47pm(21-oct-2010)

Wednesday, October 20, 2010

C-I-N-T-A




Cinta bertepuk sebelah tangan diibaratkan mimpi di siang hari. Sedih tiada akhir kerana orang yang selama ini kamu kagumi dan selalu menghiasi mimpi di kala tidur bahkan kamu simpan baik-baik dalam hatimu. Tapi tiba-tiba saja ia pindah ke lain hati. Sakiiit bagai nak rak rasanya. Hidup pun rasa tak bersemangat dan rasa give-up sgt2.

Cinta boley membuat kamu hapy, bahagia, berbunga, mcm dunia ini kita berdua sj. Tidak sedikit pun yg mampu membuat kamu merana, kecewa, terlena, dan hati buta.

Ejaan C-I-N-T-A biasa saja tapi auranya melebihi semua huruf abjad yang ada.

Perasaan menyukai seseorang itu sukar untuk kamu sembunyikan tapi kamu juga harus punya wawasan tentang cinta, wujud dari cinta itu sendiri, dan nampak dari cinta bila tidak terpenuhi dengan benar. Jangan buru-buru ungkapkan cinta. Pelajari sedalam2ya tentang cinta kerana kamu perlu tahu kepada siapa cinta itu berhak untuk kamu sematkan. Sesungguhnya,sudah termaktub dengan siapa jodoh kamu....Allah telah menentukan pasangan kamu sendiri....Jgn menyesal dengan pilihan hati.

Sesungguhnya cinta yg kekal itu hanya pada Allah dan Rasul saja cinta sejati yang harus kamu berikan, dijamin kamu tak akan bertepuk sebelah tangan.

Waspada. Cinta itu bisa berwujud bunga bahkan nggak sedikit yang berwujud api. Hati-hati menggunakannya, eh, hati-hati menyikapinya.

Wednesday, March 17, 2010

khas utk org2 melayu...renungan utk diri sendiri

Melayu jangan terus layu…Kenapa Melayu Tak Segar?
sebab melayu tak suka berfikir.
malas nak guna otak kanan dan kiri
suka tengok cerita hantukekasihku seru,tower 13,jangan tegur lagi (kekasih ku seru tu faveret aku...heheheh)
menjadi kegemaran waktu maghrib dah tunggu depan tv
melayu rajin bergosip sana sini
kutuk orang ni kutuk orang sana
bukan nak nasihat tapi mengata
tambah2 dosa dan buat dosa kering (akan aku cuba hindarkan...ganbatte kudasai :)
melayu suka hiburan
ada af ada malaysian idol
terlebih kuantiti artis melayu
qari dan qariah susah nak jumpa
topup rm60 nak sms undi mila
tabung anak2 yatim dan tabung masjid taknak plak topup
not seringgit pun dah ketar tangan
sibuk cerita artis kawin datuk
apa kena mengena dengan korang?tak payah nak serabut kepala
dikatakan miskin marah plak
padahal pakai tak cukup kain
dedah sana ketat sini nampak tahi lalat kat dadabody pun apa kurangya
kadang2 mengalahkan j.lo
dikatakan berasal dari timur
penuh adab,sopan-santun dan lemah-lembut
merdeka sudah 52 tahunkenyataannya masih lagi terjajah
betul melayu mudah lupa?
melayu suka enjoy2“asalkan bahagia,ada fulus”
saudara kat palestin tak pernah hirau
hari ni makan kfc, esok Mc d
saudara kat Palestin 3 hari tak makan
best dapat tidur lena ada air-cond
saudara kat Palestin tak dapat tidur kerana ketakutan
anak Melayu main game counter strike
anak Palestin main baling2 batu
melayu sanggup mati anak
asalkan adat terjaga
padahal ada adat yg bertentangan agama
tak senang hati jumpa bomoh
minta pelaris nak majusantau saudara sendiri cucuk kat hidung cucuk kat pipi macam2 ilmulast2 bomoh yang kaya, diri yang merana
suka berlagak dan bermegah nak jadi datin nak jadi dato
happy go lucky anak jadi artis
sampai jiran sebelah pun dah tak kenal apa faedahnya?dapat dosa lagi ada la happy anak dapat 21A spm xpa la jugak
melayu memang terer merokok no1 merempit no2 no3 meragut membuang masa menjadi hobi suka releks2 bangun tidur pukul 11pagi sambil mengeliat dan menguap “hmm..malasnya hari ni”
baiknya hati melayu berikan peluang pekerjaan kpd org luar kenapa tak mahu bekerja?tunggu emas jatuh dari langit?
melayu memang kuat dan berani ada gengster badan besar bermegah ada geng ramai“kalau berani kacau la line kami”padahal satu agama,satu bangsa dan 1malaysiakenapa boleh jadi lawan?kan lebih baik teman tapi mesra rakyat
ramai juga kat disko release tension katanya tu cara terbaik nak lupakan masalah keluarga,kewangan dan masalah kat pejabat ramai jugak kat lorong haji taib
kesian haji taib nama dia jugak yg busuk
umur 15tahun dah syok2 bercinta
pmr pun belum ambik lagi pegang tangan perkara biasa tak tahu malu mungkin kot?ramai melayu malam 14februari,malam merdeka dan malam tahun baruhasilnya boleh tengok 9 bulan kemudian masa tu nangis tak cukup tisu
makayah tak cukup kain tutup mukaada gak 2bulan tak keluar rumahlain yang diharap lain yang dapat tak sejuk perut ibu mengandung tapi bukan salah ibu megandung
dimana melayu pada hari Jumaat pukul 1.20pm
ada di rumah mimpi jadi kaya ada di pejabat kerana letih ada di shopping kompleks jalan2pun ada enak menjamu selera di restoran mamak seksyen 16
bukan mimpi tapi kenyataan solat jemaah di surau pusat serenti makin bertambah jemaahnya solat jemaah di masjid dua saf pun tak sampai
politik melayu ada kat mana2pejabat,rumah, atas jalan raya dan kat toilet apa kurangnyalepas tu mula la game hina-menghina, maki-memaki, tipu-menipumemang betul lidah tak bertulangjangan salahkan lidah
Nak Salah Siapa Melayu terus layu?Ibubapa,cikgu2, ketua kampung atau perdana menteri?ataupun polis diraja malaysia dan tok kadi?tepuk dada tanya imanbila nak insaf?bila nak sedar?bila nak taubat?jangan tunggu Malaysia turun salji jangan tunggu selat melaka terbelah dua
Bagaimana Melayu nak segar?
al-Quran dan as-sunnah menjadi pegangan ikutilah akhlak Rasulullah S

renung-renungkan dan selamat beramal... (utk diri aku jgk...hehehhe)

chumel

chumel