Tuesday, March 24, 2009

physically abusive?love-is it hurts or not???

petikan dari The Star Sunday March 22 2009

Dalam hidup ni, kadang kala kita di atas,kadang kala kita di bawah....sama juga dalam percintaan...ada org beranggapan 'love is hurt', love is noble feeling,love is blind ,ada juga yg tak serik2 menburu cinta sejati, dan ada juga yg give up dalam percintaan.
what ever it is.....depend on the individual...
for me, very simple....jodoh telah ditetapkan oleh Allah S.W.T so kalau ada jodoh aku ngan penoreh getah ke,pemandu pilot ke, researcher ke, sapa2 ke aku terime ja...hehehehe (boleh ke aku terima...hahahaha )
lari dari topik plak

lately, banyak kes divorce yg kita dengar dan ada jugak kes abuse yg melibatkan suami isteri atau pun couple yg tengah hangat bercintan cinton.....

so.... ada beberapa tips for person who want to recognise samaada their spouse can 'transformer'(transform) become physically abusive...

1. adakah he(refer to men because majority of abuser adalah men or lelaki) pernah kurung kamu dalam bilik or not let you out or not let you hang out or contact your friends?
2. does he make gestures tht r aggressive such as raising hand or putting his hand over your mouth?
3. has he ever thrown anythng at you?
4. pernah tak dia hit the walls or slam the doors?
5. has he ever hit or hurt an animals?
6. has he ever restrained or held you down?
7. has he ever hit, shoved or hurt your parent or yourself?
8. adakah dia pernah talk with anger and swear frequently ?(boleh katogeri tht men a lier)
9. pernah tak dia menggugut or menggertak kamu?n
10. pernah tak dia kena dera semasa kecil or has he ever seen his mother or sister kena abuse semasa kecil?

sooo...kalau nak lari dari org yg memiliki ciri2 ini, larilah sekarang....larilah sekuat2 hati n no turning back....do not look back

No comments:

chumel

chumel