Tuesday, June 23, 2009

REnungan drp Datuk Dr. Fadilah Kamsah


Mari kita kongsi apa yang Datuk Dr. Fadilah Kamsah

' Ada orang datang ke pejabat dengan perasaan penuh gembira & ceria,

ada datang dengan perasaan 'biasa' dan ada datang dengan perasaan serba tak kena

'.. Ingat lah, sesiapa yang datang hanya dengan perasaan 'biasa' saja, hasilnya adalah 'biasa' saja, sesiapa yang datang dengan ceria, hasilnya akan jadi lebih daripada biasa ataupun luar biasa.


Bekerja la dengan ceria agar menghasilkan produktiviti yang luar biasa yang akan menggembirakan orang di sekeliling kita.

Semoga hasil itu akan mendapat keberkatan insyallah...


' Jadi renungi lah :-

1. Ada antara kita datang ke pejabat hanya memenuhi tanggung jawab 'DATANG BEKERJA' tapi hampeh, hasilnya macam kita 'TAK DATANG' kerja

2. Ada kala kita rasa kita BUSY giler, rupanya kita hanya 'KELAM KABUT'.

3. Adakala kita rasa kita PERIHATIN', tapi rupanya kita BUSY BODY

4. Adakala kita rasa kita OPENMINDED and OUTSPOKEN tapi rupanya kita KURANG PENG'AJAR'AN.

5. Adakala kita rasa kita berpemikiran KRITIS rupanya kita hanya lebih kepada KRITIK yang mencipta KRISIS.

6. Adakala kita rasa kita ingin menjadi LEBIH MESRA tapi rupanya kita di lihat lebih MENGADA

7. Adakala kita suka bertanya 'KENAPA DIA NI MCM TAKDE KEJE', adalah lebih baik kita tanya 'APA LAGI KEJE YANG AKU BOLEH BUAT'

Pejam mata dan renung lah diri, kalau kita perlu melakukan ANJAKAN PARADIGMA, maka lakukanlah...

Segera, tapi manusia tetap manusia..sukar untuk berubah kerana kita selalu beranggapan kita lebih baik...adakah dengan merasakan itu kita sememangnya terbaik? Maka untuk itu , mari kita mula senyum, ceria, mesra sesama kita dan tingkat kerjasama dalam kerja, tak rugi kita semai rasa 'kekeluargaan' dalam tugasan..kalau kita kurang kerja, cari la kerja membantu teman-teman yang lain. Tak dapat gaji lebih pun tak apa sebab pahala dapat..kita draw kat akhirat nanti...tapi kalau kita asyik dengki mendengki..nasib la sebab dah ditentukan jalan yang sukar itu yang kita pilih..Renungi lah, berapa orang kawan kita dan berapa orang lawan kita, nescaya itu la kayu pengukur diri yang sebaiknya...
"mengkritik tidak bererti menentang, menyetujui tidak semestinya menyokong, menegur tidak bermakna membenci, dan berbeza pendapat adalah kawan berfikir yang baik"

Thursday, March 26, 2009

Masalah org bujang n single :p

Lumrah manusia.
Dari blm kawin tanya bila nak kawin. - lain tahun
Dah kawin ditanya bila nak ada anak. - Work under progress
Dah beranak pon ditanya bila nak menambah - On schedule
Kalo beranak rapat sgt pon org kepoh2 gak.... - murah rezeki...

Macam-macam...haihhhh

Tensen bila asyik ditanya pasal kawen3...

Bila nak kawin???
Di sini orang bertanya
Di sana orang menyoal
Tak kira teman mahu kenalan
Asyik-asyik itu je yang jadi bualan
Begitulah nasib orang bujang
Tak kira lelaki mahupun perempuan

Bila nak kawin???
Keluarga pun dah mula risau
Si teruna, emak bimbang jadi bujang terlajak
Si dara, ayah takut bergelar andalusia

Bila nak kawin???
Jiran turut sama menumpang tanya
Bila dijawab jodoh belum ada
Kata mereka, kita kenalah usaha
Mandi bunga salah satu caranya
Tak pun mandi ais boleh dicuba (he..he..ni cadangan pelik kawan saya)

Bila nak kawin???
Aduuuhh...aku disoal lagi
Kawin??? Nak kawin dengan sapa?
Calon pun takde.
Hah!!! Awak tu memilih sangat agaknya
Ewah-ewah sedap sungguh mulut berkata (aku ambil tunang @ suami kau,baru padan muka)

Bila nak kawin???
Akan ku kawin jam-jam ni juga ( haa....haa...haa)
Andai memilih suami semudah bershopping di pasar malam
Atau semudah membeli VCD cetak rompak
Atau sesenang memakan twisties..(yummyyyyy)

Bila nak kawin???
Aaahhh....sungguh aku bosan
Banyak yang lain boleh jadi persoalan
Kenapa asyik itu yang dihadapkan
Apa kita nak heran
Lambat cepatnya jodoh, Allah yang tentukan.

Bila nak kawin???
Pada yang masih bujang
Biarkanlah mereka terus bertanya
Usah ditunggu letih mulut mereka
(Takkan letihnya sampai bebila..)Kalau ada jodoh, Insya-Allah takkan ke mana.

Bila nak kawin???
Pada yang asyik menanya
Usah dirisaukan jodoh orang
Jaga masjid sendiri agar tidak goyang
Lain orang lain rezekinya
Syukurlah dengan apa yang kita ada.


MORAL OF THE STORY : DONT ASK!

Tuesday, March 24, 2009

physically abusive?love-is it hurts or not???

petikan dari The Star Sunday March 22 2009

Dalam hidup ni, kadang kala kita di atas,kadang kala kita di bawah....sama juga dalam percintaan...ada org beranggapan 'love is hurt', love is noble feeling,love is blind ,ada juga yg tak serik2 menburu cinta sejati, dan ada juga yg give up dalam percintaan.
what ever it is.....depend on the individual...
for me, very simple....jodoh telah ditetapkan oleh Allah S.W.T so kalau ada jodoh aku ngan penoreh getah ke,pemandu pilot ke, researcher ke, sapa2 ke aku terime ja...hehehehe (boleh ke aku terima...hahahaha )
lari dari topik plak

lately, banyak kes divorce yg kita dengar dan ada jugak kes abuse yg melibatkan suami isteri atau pun couple yg tengah hangat bercintan cinton.....

so.... ada beberapa tips for person who want to recognise samaada their spouse can 'transformer'(transform) become physically abusive...

1. adakah he(refer to men because majority of abuser adalah men or lelaki) pernah kurung kamu dalam bilik or not let you out or not let you hang out or contact your friends?
2. does he make gestures tht r aggressive such as raising hand or putting his hand over your mouth?
3. has he ever thrown anythng at you?
4. pernah tak dia hit the walls or slam the doors?
5. has he ever hit or hurt an animals?
6. has he ever restrained or held you down?
7. has he ever hit, shoved or hurt your parent or yourself?
8. adakah dia pernah talk with anger and swear frequently ?(boleh katogeri tht men a lier)
9. pernah tak dia menggugut or menggertak kamu?n
10. pernah tak dia kena dera semasa kecil or has he ever seen his mother or sister kena abuse semasa kecil?

sooo...kalau nak lari dari org yg memiliki ciri2 ini, larilah sekarang....larilah sekuat2 hati n no turning back....do not look back

Tuesday, March 10, 2009

Hargailah org yg kita sayang....

Pedoman berkasih sayang
Jika kamu memancing ikan....Setelah ikan itu terlekat di mata kail,hendaklah kamu mengambil terus ikan itu....Janganlah sesekali kamu lepaskan ia semula ke dalam air begitu sahaja....Kerana ia akan sakit oleh kerana bisanya ketajaman mata kailmu dan mungkin ia akan menderita selagi ia masih hidup.
Begitulah juga setelah kamu memberi banyak pengharapan kepada seseorang...Setelah ia mula menyayangimu hendaklah kamu menjaga hatinya....
Janganlah sesekali kamu terus meninggalkannya begitu sahaja....
Kerana dia akan terluka oleh kenangan bersamamu dan mungkin tidak dapat melupakan segalanya selagi dia mengingatimu....
Jika kamu menadah air biarlah berpada, Jangan terlalu mengharap pada takungannya dan janganlah menganggap ia begitu teguh.... Cukuplah sekadar keperluanmu....
Apabila sekali ia retak.... Tentu sukar untuk kamu menampalnya semula....Akhirnya ia dibuang....Sedangkan jika kamu cuba membaikinya mungkin ia masih boleh digunakan lagi....
Begitu juga jika kamu memiliki seseorang terima lah seadanya....
Janganlah kamu terlalu mengaguminya dan janganlah kamu menganggapnya begitu istimewa....Anggaplah dia manusia biasa. Apabila dia melakukan kesilapan bukan mudah bagi kamu untuk menerimanya....
Akhirnya kamu kecewa dan meninggalkannya.
Sedangkan jika kamu memaafkannya boleh jadi hubungan kamu akan berterusan hingga ke akhirnya....
Jika kamu telah memiliki sepinggan nasi...Yang kamu pasti baik untuk dirimu.
Mengenyangkan. Berkhasiat.
Mengapa kamu berlengah, cuba mencari makanan yang lain..
Terlalu ingin mengejar kelazatan.Kelak, nasi itu akan basi dan kamu tidak boleh memakannya.
Kamu akanmenyesal.
Begitu juga jika kamu telah bertemu dengan seorang insan.....Yang kamu pasti membawa kebaikan kepada dirimu.
Menyayangimu.Mengasihimu.
Mengapa kamu berlengah, cuba membandingkannya dengan yang lain.
Terlalu mengejar kesempurnaan.
Kelak,kamu akan kehilangannya apabila dia menjadi milik orang lain
Kamu juga yang akan menyesal"apabila dia pergi barulah kita tahu bahawa ia bernilai utk kita"

Friday, February 27, 2009

NEW LIFE IN THE NEW PLANT-SG BAKAP,PENANG


Huwaaa...this week is the last week for all the QC Staff at Clini-Food, Perai...We will start our new job at new plant in Sg Bakap next month (March)....sooo SAD....All the Clini-Food staf will stay 'under one roof' with Biosis Group......we will be a very2 big family....huawaaaa....

QC staff will move first, then all the production n officer will follow us...but temporary all te QC staff will be lonely....

So, next week adalah 'disaster' for me...i have to wake up very early and 7.00 am i need to start my journey to Sg Bakap...boleh ke aku bangun awal nie!!!!

Friday, February 6, 2009

KECANTIKAN DAN KEANGGUNAN WANITA-dedicated to my pretty n charming mom


Seorang anak laki-laki kecil bertanya kepada ibunya "Mengapa engkau menangis?"
"Ker ana aku seorang wanita", kata sang ibu kepadanya.
"Aku tidak mengerti", kata anak itu.

Ibunya hanya memeluknya dan berkata, "Dan kau tak akan pernah mengerti"Kemudian ana k laki-laki itu bertanya kepada ayahnya,
"Mengapa ibu suka menangis tanpa alasan?"
"Semua wanita menangis tanpa alasan", hanya itu yang dapat dikatakan oleh ayahnya.

Anak laki-laki kecil itu pun lalu tumbuh menjadi seorang laki-laki dewasa, tetap ingin tahu mengapa wanita menangis. Akhirnya dari Tuhannya dia mengetahui...

Allah berfirman:
"Ketika Aku menciptakan seorang wanita, ia diharuskan untuk menjadi seorang yang istimewa. Aku membuat bahunya cukup kuat untuk menopang dunia; namun, harus cukup lembut untuk memberikan kenyamanan "
"Aku memberikannya kekuatan dari dalam untuk mampu melahirkan anak dan menerima penolakan yang seringkali datang dari anak- anaknya "
"Aku memberinya kekerasan untuk membuatnya tetap tegar ketika orang-orang lain menyerah, dan mengasuh keluarganya dengan penderitaan dan kelelahan tanpa mengeluh "
"Aku memberinya kepekaan untuk mencintai anak- anaknya dalam setiap keadaan, bahkan ketika anaknya bersikap sangat menyakiti hatinya "
"Aku memberinya kekuatan untuk mendukung suaminya dalam kegagalannya dan melengkapi dengan tulang rusuk suaminya untuk melindungi hatinya "
"Aku memberinya kebijaksanaan untuk mengetahui bahwa seorang suami yang baik takkan pernah menyakiti isterinya, tetapi kadang menguji kekuatannya dan ketetapan hatinya untuk berada disisi suaminya tanpa ragu"
"Dan akhirnya, Aku memberinya air mata untuk dititiskan. Ini adalah khusus miliknya untuk digunakan bilapun ia perlukan."
Kau tahu: " Kecantikan seorang wanita bukanlah dari pakaian yang dikenakannya, susuk yang ia tampilkan, atau bagaim ana ia menyisir rambutnya. Kecantikan seorang wanita harus dilihat dari matanya, kerana itulah pintu hatinya tempat dimana cinta itu ada."


Wahai kaum lelaki, sedarlah...kecantikan dan keagungan wanita yang azali bukan pada kecantikan luaran semata-mata.. Selami lah hati wanita mu.. dan ingat lah..., .....Setiap Wanita itu Cantik...



Thanx to my lovely n caring beautiful mum n gentlemen dad for raise me to be a good girl but im not a good girl....huhuhu..im always disobey n hurt you escp you mum...
thanx for being very2 patient with my bad behavior.....really2 bad perangai...
thanx for everything n im really3 love n love both of you n all my sibling....i love my family very much n i will do crazy thing or anything to protect our family's pride - that my promise (!_!)

Love my famly

Abd Gani Mehat- hensem's ayah
Siti Rodziah Mohamad- caring n charming's mak
Siti Noor Jannah - married teacher,kak long
Siti Noor Liyana - single n sophisticated chemist, kak ngah
Mohd Fadhli - hensem accountant,dik li
Mohd Fadhlul Hadi-pimple n future X-ray expert, Hadi
Mohd Wafiy- will bring our family to heaven...insyaAllah-chayok wafiy....hafal2 satu Quran tau

From...

kak ngah D good n bad sis in d world ..:)

Wednesday, January 28, 2009

Untuk renungan bersama : SYAITAN DAN HIDUNG

Hadis Abu Hurairah r.a : Nabi s.a.w telah bersabda :

"Apabila seseorang dari kamu bangkit dari tidur, maka hendaklah dia memasukkan air ke dalam hidung dan menghembusnya keluar sebanyak tiga kali kerana sesungguhnya syaitan tidur dalam rongga hidungnya iaitu ketika dia tidur" (Muslim)
Malah ada orang jatuh cinta kerana terpesona dengan hidung seseorang.
Tahukah kita hidung adalah salah satu anggota yang amat diminati oleh syaitan. Masa yang paling sesuai untuk dikunjungi syaitan adalah ketika kita tidur.Ketika itu syaitan akan berkumpul di dalamnya. Tidak diketahui pula dengan tepat, kenapa dia suka sangat dengan lubang hidung, tetapi ia boleh menganggu keupayaan kita untuk bangun dari tidur. Membersihkannya sebaik sahaja bangun dari tidur adalah satu amalan yang dilakukan oleh Rasullullah selain dari bersugi.
Bayangkanlah syaitan buat sarang dalam lubang hidung kita, macam-macam dia bikin.>> (macam-macam adaa) Oleh itu bersihkanlah sebaik bangun dari tidur.

Cara nak membersihkannya:
1. Berselawatlah dan gunakan jari yang kecil, bersihkanlah perlahan-lahan.
2. Jangan gunakan jari yang besar atau sebarang objek kerana dikhuatiri hidung akan tercedera atau bulu hidung akan tertanggal, boleh jadi juga lubang hidung akan menjadi luas.
3. Nak bubuh sabun pun boleh, tetapi jangan le banyak sangat, nanti berbuih pulak lubang hidung tu, boleh lemas tu, kan susah
4. Setakat ni tak ada seora ng pun yang sanggup buat CPR melalui lubang hidung.
5. Kalau teringat sama-sama lah kita mengamalkannya kerana melalui hidunglah kita menyedut udara pemberian Allah dan dapat menghidu bau syurga (ini bergantung kepada amalan masing-masing).

Tuesday, January 13, 2009

Kisah cintaku...

Dedicated to my friend tht i know him since high skol :(

Di malam yang sesunyi ini,
aku sendiri,
tiada yang menemani,
akhirnya kini ku sedari,
dia telah pergi...tinggalkan diriku

adakah semuakan berulang,
kisah cintaku yang seperti dulu,
hanya dirimu yang ku cinta dan ku kenal
di dalam hatiku...
tak kan pernah hilang,
bayang dirimu
untuk selamanya....

mengapa terjadi,
kepada diriku,
aku tak percaya,
kau telah berubah,
haruskah ku pergi,
tinggalkan dunia,
agar aku dapat melupakan dirimu...


(Kisah cintaku-from peterpan)

chumel

chumel